Därför går deltagare i ”Biggest Loser” upp i vikt igen

Forskare har studerat deltagare i TV-serien Biggest Loser för att förstå varför många har svårt att hålla borta kilona de tappade under programmet.


Biggest Loser som startade i USA år 2004 är ett TV-program där överviktiga deltagare tävlar i att gå ner så mycket som möjligt i vikt med prispengar till vinnaren. Tyvärr har de flesta som deltagit i Biggest Loser gått upp i vikt igen efter programmet, de flesta har återvänt till sin startvikt innan programmet men många väger till och med mer. Forskare har nu studerat flera deltagare från USA för att förstå varför de har så svårt att hålla kilona borta.

Det visar sig ha med vår ämnesomsättning att göra, speciellt hur många kalorier vi förbränner under vila, när vi inte utsätter kroppen för någon ansträngning. Det är känt sedan tidigare att vår ämnesomsättning eller metabolism minskar när vi går på en diet. Det syntes även på deltagarna i Biggest Loser att deras metabolism sjönk allt eftersom de gick ner i vikt. Det är kroppens sätt att motverka viktnedgången. Det som förvånade forskarna var att metabolismen var fortsatt låg en lång tid efter. Det betyder att kroppen inte förbränner tillräckligt med kalorier under dagen för att behålla den slanka figuren.

danny-cahill-before-after

Danny Cahill, före och efter medverkan i Biggest Loser.

Värst av allt var att när deltagarna började gå upp i vikt igen fortsatte metabolismen att sjunka, därmed ökade deltagarna mer och mer i vikt. Danny Cahill, en av deltagarna år 2008 gick ner hela 108 kg från 195kg men är nu tillbaka på 133 kg. Hans metabolism har sjunkit så pass mycket att hans kropp nu förbränner 800 kcal mindre varje dag än man skulle förvänta sig för en man i hans storlek.

Resultaten bidrar till en växande mängd forskning som pekar på att dieter sällan fungerar. Det verkar som att varje person i vuxen ålder har en viss vikt som är stabil och som kroppen alltid strävar efter att landa på. Vilken vikt det är beror på både gener och uppväxt. Därefter är det hjärnan som anpassar bland annat ämnesomsättning och hungersignaler för att till exempel gå upp i vikt om den tycker att vi har försökt banta för länge.

Det verkar som att varje person i vuxen ålder har en viss vikt som är stabil och som kroppen alltid strävar efter att landa på.

I slutänden handlar viktminskning om enkel matematik. Du måste göra av med fler kalorier genom fysisk aktivitet än du får i dig i kosten. Däremot verkar det som att den balansräkningen måste utvärderas på nytt allt eftersom du går ner i vikt för att ta hänsyn till en förändrad ämnesomsättning. Vad du åt igår för att gå ner i vikt kanske inte fungerar idag.