8 fördelar med simning

Simning är en skonsam träningsform lämpade för personer i alla åldrar. Det kan hjälpa dig att komma i eller bibehålla din nuvarande form, och stärker både din fysiska och mentala hälsa.

Simmare i en bassäng


Vuxna bör röra på sig minst 150 minuter per vecka. Hur du väljer att uppnå detta är helt upp dig dig, men med fördel kombinerar du aktiviteter som förbättrar styrka, flexibilitet och kondition. 

Simning är en skonsam och poplär aktivitet då det ger dig en helkroppsträning. 

I denna artikel går vi igenom hälsofördelar med simning.

1. Helkroppsträning

När du simmar använder du nästan alla stora muskelgrupper, armar, ben, överkroppen och magen.

Simning leder också till:

  • Bättre kondition
  • Ökad styrka
  • Tonade muskler
  • Hjälper dig att nå eller hålla en hälsosam vikt

2. Stärker kardiovaskulära systemet

Kardiovaskulära systemet innefattar hjärtat, lungorna och cirkulationssystemet. Ett träningsprogram som innefattar simning stärker det kardiovaskulära systemet. 

En amerikansk studie visar att simmare löper cirka 50 % lägre risk att dö jämfört med personer som antingen är inaktiva, promenerar eller löper. Forskarna hade tagit hänsyn till studiedeltagarnas ålder, BMI, alkoholintag, om de rökte och en familjehistoria av kardiovaskulära sjukdomar.

En annan studie indikerar att simning minskar blodtrycket. Studien omfattade 15 överviktiga män som simmade i åtta veckor och följdes av 4 veckors avtrappning.

3. Lämplig för alla åldrar och nivåer

Personer som sällan tränar eller inte tränar alls kan tycka att vissa träningsformer är svårare än andra. Skador i knä eller leder kan till exempel hindra dig från att löpa eller styrketräna. 

Simning är skonsamt och är därför en bra träningsform för många nybörjare. Du väljer själv om du vill simma långa eller korta distanser, samt vilket tempo du vill hålla. 

Personer i alla åldrar kan simma. I simhallar brukar det finnas bassänger och banor dedikerade för nybörjare. 

4. Skonsamt för lederna

Till skillnad från löpning och styrketräning är simning skonsamt för dina leder. Lider du av ledgångsreumatism eller ledskador är simning en skonsam aktivitet. Vattnets bärkapacitet minskar   påfrestningen på dina leder.

5. Bra för blodsockret

För höga blodsockernivåer är förenat med diabetes. Att simma tre gånger per vecka kan hjälpa kvinnor att förbättra sina blodsockernivåer och insulinkänslighet, enligt en studie från 2016.

6. Förbättrar sömnen

Regelbunden träning, inklusive simning, förbättrar sömnen hos personer som lider av sömnproblem, visar forskning 2010. Studien omfattade 17 personer över 55 år som levde ett inaktivt liv. Deltagarna fick genomgå ett träningsprogram, som inkluderade simning, under 16 veckor.

7. Gör dig glad

Ditt humör kan få sig en boost av simning. När vi tränar ökar nivåerna av må-bra-hormonet endorfin, vilket får oss att må bättre.

Hur du mår påverkas också av sömnkvaliteten. En dålig sömn ökar risken för ångest och depression. Som vi nämnde i punkt 5 så hjälper simning dig att sova bättre.

8. Säkert för gravida

Gravida som vill hålla sig aktiva är begränsade gällande val av träningsform. För dig som är gravid är simning ett bra val. Simning påfrestar inte kroppen på samma sätt som andra aktiviteter. Vattnets förmåga att bära upp kroppen gör simning till en skonsamt träningsform och är därför lämplig för gravida.