Biverkningar och komplikationer

En operation medför alltid risker för biverkningar och komplikationer. De allvarligaste komplikationerna sker oftast inom första dygnet. Därför övervakas du på sjukhus under denna period.


Alla operationer medför risker

Vid operationer och vid narkos finns det alltid risker. Men risken för komplikationer vid fetmaoperationer är relativt liten. Speciellt då operationen utförs med titthålskirurgi.

Blödning, blodpropp eller läckage

De närmsta dagarna efter operationen finns det dock risk för blödning, läckage och blodpropp. Därför vårdas man på sjukhus det första dygnet. Vid misstanke om läckage eller blödning bör man snabbt opereras igen för att åtgärda problemet.

Biverkningar och komplikationer

Vid tarmvred gör det väldigt ont i hela magen och du kan må illa och kräkas.

Tarmvred

Det finns risk för tarmvred om tarmarna på något vis fastnar. Vid gastric sleeve är risken mindre än vid gastric bypass eftersom man inte kopplar om tunntarmen. Operation med titthålskirurgi har också mindre risk för tarmvred.

Dumping

En del kan känna av illamående, kallsvettningar och matthet om man äter snabbt. Detta kallas för dumping. Det kan vara en obehaglig upplevelse men går över inom 30-60 minuter och är i sig ofarligt. De som drabbas lär sig efter 1-2 gånger hur snabbt de kan äta utan att känna besvär. Vid gastric sleeve är risken betydligt mindre än gastric bypass.

Halsbränna

Vid gastric sleeve är det vanligt att du får halsbränna månaderna efter operationen. Detta för att operationen sker så nära magmunnen. Allt eftersom du går ner i vikt brukar besvären gå över. Det kan dock förebyggas med medicin.

Tänja ut magsäcken

Väldigt få personer lyckas tänja ut magsäcken så att den går tillbaka till sin ursprungliga storlek.

Näringsbrist

Det finns en risk att drabbas av undernäring, mineral- och vitaminbrist. Detta kompenseras med kosttillskott som alla får livslångt i förebyggande syfte.

Det är större risk att drabbas av näringsbrist vid gastric bypass än vid gastric sleeve. Det är viktigt att du tar till dig instruktionerna om uppföljning och provtagning för att upptäcka näringsbrist i tid.

Missbruk – så som alkoholmissbruk

Om du lider av ett matmissbruk så finns det en risk för att ditt matmissbruk kommer att övergå till ett annat missbruk. Detta är viktigt att ha i åtanke vid all form av missbruksbehandling. Vi människor fyller av och till den plats som blir tom med en annan tillfredställelse. Ofta har de som drabbas ett tidigare missbruk i sin historia och det är viktigt att vara medveten om detta för att inte lura sig själv.

Efter en fetmaoperation så tar kroppen dessutom upp alkohol snabbare än tidigare. För dig som skall genomgå en överviktoperation är det viktigt att du är fri från missbruk eller har varit det i flera år och har stark motivation att förändra ditt liv.