Annons från Nordiskt Centrum för Kirurgi

En dag kände jag bara, att nu räcker det

”Jag hade aldrig någon ork och ville inte hitta på saker, varken med min man, mina barn eller mina kompisar."


Besarta kommer ursprungligen från Kosovo och kom till Sverige när hon var sex år gammal. Hon bor i Vallentuna i Stockholm och arbetar som trafik- och informationsledare. Hon är gift och har två barn, plus ett bonusbarn. Det var efter hennes graviditeter som hennes viktproblem först började. Efter otaliga dieter och gympass både med och utan personlig tränare, men utan resultat och med ett psykiskt dåligt mående som påverkade både henne själv och hennes familj, kände hon en dag att; nu räcker det. Det var då hon bokade tid för en Gastric bypass-operation. Något hon aldrig har ångrat.

”Efter mina graviditeter gick jag upp mycket vikt, särskilt efter det andra barnet. Dessutom hade jag ett jobb

Besarta före operationen

Besarta före operationen

som innebar att jag jobbade ”halv-natt”, där jag gick upp klockan tre på natten för att vara på jobbet fyra, och där stillasittande bara var förnamnet. Det var då jag började gå upp ännu mer i vikt. Det var svårt med rutiner och jag åt på oregelbundna tider; mackor och mat och ofta sent på kvällen. Det kunde till exempel hända att jag stekte ett par ägg precis innan jag skulle gå och lägga mig. Sedan kom jag till jobbet och satt helt fast och still utan möjlighet till så mycket som en promenad och så åt jag mat igen”, berättar Besarta.

Allteftersom att Besarta gick upp i vikt började hon må sämre och sämre psykiskt. Hon blev deprimerad. Ofta var hon för trött för att leka med sina barn och hon beskriver det som att hon helt enkelt inte mådde bra. Hon ägnade mycket tid åt att på olika sätt försöka gå ned i vikt genom olika dieter, träningspass och genom att träna med en personlig tränare. Men ingenting hjälpte.

”Jag hade aldrig någon ork och ville inte hitta på saker, varken med min man, mina barn eller mina kompisar. Jag kände att jag höll på att ge upp, eftersom att ingenting hjälpte.”

En dag kände hon att hon hade fått nog, och efter att ha rådfrågat sin man började hon söka på internet efter olika sätt att gå ned i vikt och att stanna där.

”Efter första samtalet med läkaren på NCK kände jag bara att, det här är helt rätt för mig. Han var så vänlig och så stöttande, lyssnade och berättade. Så trygg helt enkelt. Jag fick omedelbart förtroende för honom. Jag hade även en barndomsvän som hade genomgått en Gastric bypass-operation och som var mycket nöjd.”

Besarta och läkaren pratade flera gånger i telefonen och träffades vid att par tillfällen innan hon opererades, och en vacker vårdag for hon tillsammans med sin man till Linköping för att slutligen genomföra en Gastric Bypass-operation.

”Jag minns så väl hur jag och min man for till Linköping dagen innan eftersom jag skulle opereras tidigt på morgonen. Efter operationen stannade vi och bodde på hotell och vilade upp oss. Det kändes väldigt skönt och lyxigt. Min man var ett fantastiskt stöd, både då och senare. Det var mycket han som såg till att jag åt som jag skulle, han var väldigt petig och noga, vilket jag behövde”, berättar Besarta.

Besarta efter operationen hos Nordiskt Centrum för Kirurgi

Besarta efter operationen hos Nordiskt Centrum för Kirurgi

”Jag hade aldrig någon ork och ville inte hitta på saker”

I början hade hon lite svårt att komma in i rutinerna kring maten; vad hon skulle äta, hur mycket och när, och framförallt att hon inte fick äta för fort. Men så fort hon hade problem kunde hon ringa till läkaren som lyssnade, stöttade och gav råd.

Under den första tiden fick hon så kallade dumpningar när hon åt och kände sig yr. Men det gick snart över. Problem med gallsten innebar ytterligare några operationer, men det var ingenting som hade med Gastric bypass-operationen att göra, utan är en vanlig effekt vid stor viktnedgång.

”Jag är glad över att jag inte började gå ner så mycket i vikt förrän efter tre månader och att det tog ett år innan jag hade stabiliserat min vikt. Det innebar att jag inte fick problem med lös hud, utan är fast och fin. Idag väger jag 61 och det är helt idealt för mig. Jag är så nöjd”, säger Besarta.

Besarta berättar att hon aldrig har ångrat att hon genomgick operationen, tvärt om.

”Nu orkar jag inte bara leka med mina barn, jag är mycket gladare och piggare. Förut mådde jag väldigt dåligt psykiskt och ville inte ens gå ut med kompisar eftersom upplevde att jag blev uttittad och skämdes över mig själv.

Nordiskt Centrum för Kirurgi

Vi är ett högspecialiserat operationsteam med inriktning mot överviktsoperationer, plastikkirurgi samt fertilitetsbehandlingar.

Ring oss för gratis konsultation: 020-150 545

Nu har mitt självförtroende blivit så mycket bättre och jag känner mig väldigt psykiskt stark. Inte alls deprimerad längre. Nu kan jag ha fina kläder igen och jag kan handla överallt. Förut var det till och med ansträngande att ta på sig en jacka för att gå ut.”

Besarta är glad att hon valde att göra operationen hos NCK, eftersom hon upplever att hon fick bästa tänkbara information före operationen, att ingreppet gick så bra och att hon blev så väl omhändertagen efteråt. Hon kände sig sedd.

”Läkaren på NCK är världens bästa läkare. Även ett år efter operationen kunde han ringa mig bara för att fråga hur jag mådde. Det var så fint.”

Går du och funderar kring en överviktsoperation? Hör gärna av dig till oss på Nordiskt Centrum för Kirurgi för att ta reda på hur vi kan hjälpa dig. Vi är en privat kirurgklinik med lång erfarenhet av överviktskirurg, mycket fina resultat och nöjda patienter. Kontakta oss redan idag via formuläret nedan eller ring gratis på: 020-150 545. Varmt välkommen.

[contact-form-7 404 "Not Found"]