Hur många kolhydrater per dag?

Du ska äta ungefär 300 gram kolhydrater per dag. Kolhydrater är din största energikälla och behövs för din kropp – det gäller bara att välja rätt kolhydrater för att inte riskera att gå upp i vikt


Så mycket kolhydrater ska du äta per dag.Så mycket kolhydrater ska du äta

Kalorier

Ungefär 50-60 procent av alla våra kalorier som vi äter per dag ska komma från kolhydrater. Om du ska äta 2000 kalorier på en dag ska alltså hälften av dessa vara kolhydrater.

Gram

I gram är detta ungefär 250-300 gram kolhydrater per dag beroende på vilken typ av kolhydrater.  Av dessa 300 gram kolhydrater så ska inte mer än 50 gram komma från snabba kolhydrater.

Fel kolhydrater kan leda till viktuppgång

Det är däremot viktigt att tänka på att ett högt intag av kolhydrater som innehåller mycket socker såsom godis och bakverk inte är särskilt nyttigt. Det leder till att du får ett pendlande blodsocker vilket gör att du riskerat att gå upp i vikt.

Undvik också kolhydrater i flytande form så som i öl och läsk. De ger inte samma mättnadskänsla som kolhydrater i fast form.

Kolhydrater är inte farligt

Det är lätt att tro att kolhydrater kan göra dig tjock. Detta på grund av de viktminskningsmetoder som är populära just nu. Men sanningen är att du kan gå upp och gå ner i vikt med vilken mat som helst. Det beror helt enkelt på hur mycket energi du stoppar i dig och hur mycket energi du gör av med.

Däremot kan du lättare hindra en viktuppgång eller gå ner i vikt genom att välja rätt form av kolhydrater och också äta en lagom mängd kolhydrater.

Genom att varken äta för mycket eller för lite kolhydrater håller sig din kropp mätt och glad. Genom att äta rätt form av kolhydrater håller sig ditt blodsocker på en jämn nivå vilket leder till att du är mätt längre och inte får godissug. Detta gör att det är lättare för dig att äta mindre energi än du gör av med.

Kostfibrer, som är en kolhydrat, är oerhört bra för dig då det: Sänker GI på din mat, innehåller få kalorier, ger en god tarm- och magbalans, minskar kolesterolhalten, minskar risken för cancer och gör dig mätt längre.