10 anledningar varför promenad är lika bra som löpning

Forskare vid Harvard universitet i USA har följt över 15 000 individer sedan 1990-talet som antingen promenerar eller löper. Här är 10 upptäckter som visar att promenad ger lika stora hälsoeffekter som löpning.


promenad

1. Hjärt-och kärlsjukdomar – Fysisk aktivitet har länge visats vara effektivt mot högt blodtryck, diabetes och hjärtsjukdomar. Nu har det även visat sig att lättare fysisk aktivitet är minst lika bra som löpning. Kvinnor som gick mer än tre timmar i veckan minskade risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 35%. Det var samma resultat som för folk som tränade hårdare.

2. Minskar sockersuget – Kortare promenader på bara 15 minuter minskar suget för sötsaker som choklad. Dessutom minskar även mängden sötsaker vi faktiskt stoppar i oss.

3. Minskar cancerrisk – Motion reducerar risken för en rad cancerformer. Kvinnor som promenerar sju timmar i veckan minskar risken för bröstcancer med 14%.

4. Lindrar ledvärk – Det kan låta motsägelsefullt att fysisk aktivitet förhindrar ledvärk. Men i själva verket kan 8-10 kilometer gång eller promenad i veckan lindra ledvärk som hänger ihop med artros.

kvinna-med-barnvagn5. Stärker skelettet – Inte bara är promenad bra för lederna men förebygger också benbrott. Påfrestning på skelettet hjälper att förstärka benvävnaden. Minst 35 minuter gång om dagen minskar risken för lårbensfraktur med 41%.

6. Färre skador – Gångare löper mindre risk för skador än de som joggar eller springer. Endast 5% av de som går får någon gång en skada jämfört med 70% av löpare. Vanliga skador är stukningar och knäproblem.

7. Motverkar ärvd övervikt – En del av oss har lättare att gå upp i vikt på grund av nedärvda gener. Forskare har upptäckt att en timmes promenad om dagen i snabb takt kan minska risken för viktökning även för de som har arvsanlag som bidrar till övervikt och fetma.

8. Stärker immunförsvaret – Bara 20 minuters promenad om dagen, fem dagar i veckan minskar risken för förkylning och influensa med nära hälften. Dessutom har forskare märkt att de som motionerar regelbundet blir fortare friska när de väl drabbas av en förkylning.

vinterpromenad9. Hjälper hjärnan och humöret – Motion är en viktig stressdämpare och kan dessutom hjälpa människor med depression och nedstämdhet. Studier har också visat att 8 km promenad i veckan kan minska minnessvårigheter för personer med alzheimer. Även friska individer kan förbättra sin förmåga att planera, prioritera och tänka strategiskt med bara 10 km promenad i veckan. Forskare menar att det beror på hjärnans volym. Ett viktigt center för minneshantering i hjärnan, hippocampus, förminskas med 1-2% per år på grund av naturligt åldrande. Regelbundna promenader kan hjälpa att bevara hjärncellerna.

10. Bättre sömn – Kvinnor som tar en 45 minuters morgonpromenad har lättare att somna på kvällen. Dessutom kan personer med svårare sömnproblem få hjälp av att gå regelbundet.