✕ Stäng

Därför ska du ut och jogga i mellandagarna

Regelbunden träning lär immunsystemet hur det ska försvara och läka kroppen visar ny studie i möss.

Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 27 december 2015

Forskare i Sydkorea har använt överviktiga möss som fick träna simning fem gånger i veckan i tre veckor. Mössen jämfördes sedan med överviktiga möss som inte fick träna. Efter att de infekterats med Stafylokocker som ger lunginflammation upptäckte de att mössen som tränat hade ett mer effektivt immunförsvar och blev mindre sjuka.

Inflammation kopplas ofta till något negativt, en sjukdom eller en skada. Men inflammation är också kroppens sätt att läka och försvara sig mot infektioner. I tidigare studier har det visat sig att fetma försämrar immunförsvaret för att fettceller höjer slumpmässigt inflammationsnivån i kroppen även när man inte är sjuk. Det leder till att immunförsvaret inte dödar bakterieinfektioner lika effektivt.

I mössen som tränade simning syntes en låg men konstant inflammationsnivå i musklerna för att reparera de mindre skador som uppstår vid träning. Den sortens inflammation ska ha lärt immunförsvaret hur det bäst skyddar kroppen och läker skador. Därför blev fitness-mössen inte lika sjuka när de fick lunginflammation.Jogga i vinter

Mössen som tränade simning motsvarar ungefär en joggingtur på 30 minuter. Resultaten är än så länge bara baserad på studier i möss men forskarna menar att det troligen ser likadant ut i människan. De rekommenderar därför långsiktig, regelbunden träning för att förstärka immunförsvaret.

Fler nyheter

Senaste Nytt