Fler förgiftas av prestationshöjare

Livsmedelsverket slår larm om att fler unga överdoserar kosttillskott, vilket kan ge hjärtrubbningar, skriver Dagens Nyheter.


Många förgiftas idag av prestationshöjare, bara i år har ett 50-tal förgiftningsfall rapporterats.

Prestationshöjarna kan ge hjärt- och kärlrubbningar, hjärtklappningar, stroke, illamående och svimningar. I ett fall misstänks prestationshöjaren Craze ha orsakat hjärtstillestånd på en person i Kalmar. Efter det tog Craze bort från marknaden, men liknande preparat kommer hela tiden.

Inte lika strikt i Sverige

Varför detta är möjligt i Sverige är för att det inte finns någon lag här på att kosttillskott måste kontrolleras innan de säljs på marknaden. Däremot görs vissa stickprov då och då i hälsobutiker. I det senaste stickprovet upptäckte man att det fanns farligt höga doser synefrin i många av prestationshöjarna och flera togs bort från den svenska marknaden.

Undvik ämnet synefrin

Försök att undvika det centralstimulerande ämnet synefrin som finns i många preparat. Det är uppiggande men kan i för stora doser eller tillsammans med koffein ge farliga biverkningar så som hjärtinfarkt, stroke, illamående och svimning.

Synefrin kan heta olika saker innehållsdeklerationer, bland annat: Synefrin, Citrus aurantium, Citrus aurantium-extrakt eller bitter orange.

Läs hela artikeln på dn.se.