✕ Stäng

Nya träningstips för att motverka åldrande

Forskare lyfter fram muskelbrist som ett stort hälsoproblem bland äldre. Så tränar du mest effektivt för att motverka åldrande.

Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 4 januari 2016

Äldre dam styrketränar med hantlarNu lyfter forskare i hela världen fram muskelförtvining som ett stort problem bland äldre. Varannan person som drabbas av höftledsfraktur lider också av muskelförtvining. Därför kan intensiv styrketräning bromsa åldrande. Det menar Alexander Cristea i sin doktorsavhandling från Umeå universitet.

Muskelmassan halveras mellan 20 till 90 års ålder och takten ökar markant efter 50. Det kan vara orsakat av naturliga processer men påskyndas bland annat av för lite fysisk aktivitet. Förtvinade muskler, eller sarkopeni, innebär att korta, snabba muskelfibrer tynar bort.

I dessa vintertider är det just de snabba muskelfibrerna som hjälper oss hålla balansen när vi halkar. Stavgång och aerobics eller liknande motion hjälper visserligen att hålla kroppen i trim men det kommer inte åt de snabba muskelfibrerna som tynar bort med åldern.

För att behålla muskelmassa krävs styrketräning med tung belastning, gärna i explosiva moment. Det kan räcka med två serier med tre repetitioner men med en belastning över 80% av din maximala förmåga. Självklart är det viktigt att börja försiktigt för att lära känna dina egna gränser. Tio minuter några gånger i veckan är en bra början.

tunga vikterFörr har styrketräning inte uppmuntrats bland äldre, främst då man oroat sig för överbelastning. Däremot kan styrketräning och ökad belastning av muskler stimulera skelettets benvävnad och motverka till exempel benskörhet, ett lika viktigt problem bland äldre. Dessutom kan styrketräning motverka en rad folksjukdomar som cancer, diabetes och hjärtsjukdomar tack vare ökad energiomsättning och minskad fettvävnad.

Fler nyheter

Senaste Nytt