Så går du ner i vikt

Att gå ner i vikt är i teorin egentligen ganska enkelt. Så länge du gör av med mer energi än du stoppar i dig så går du ner i vikt. Men i praktiken är detta lättare sagt än gjort.


kaloriräknare

Att äta fel kalorier eller alldeles för lite kalorier kan göra dig trött, hungrig och okoncentrerad. Detta kan göra att det blir svårt att hålla din viktnedgång på sikt.

Kaloriunderskott är svårt

Det kan vara väldigt svårt att leva på ett kaloriunderskott. Om du äter fel kalorier kan du bli hungrig, grinig och faktiskt olycklig.

Dessutom är det lätt att du i början blir lite för entusiastiskt och vill ha snabba resultat och då väljer att äta alldeles för lite kalorier. Men att äta för lite kalorier kan stoppa upp ämnesomsättningen och bryter ner dina muskler. Detta kan i längden leda till negativa konsekvenser så som jojobantning, viktuppgång på sikt eller ätstörningar.

Därför är det viktigt att ligga på ett ”lagom” kaloriunderskott och att inte extrembanta. Stressa inte fram din viktminskning. Se istället till att den är hållbar under en längre period.

Hur många kalorier ska jag äta?

Att gå ner ungefär ett halvt kilo i veckan är en bra strategi för en hållbar viktnedgång. För att du ska göra detta krävs ett underskott på ungefär 500 kalorier (kcal) per dag.

Hur många kalorier du gör av med per dag skiljer sig väldigt mycket från person till person. Det beror på kön, ålder, kroppsstorlek och aktivitet.

Det finns dock en generell uppskattning över rekommenderat energiintag:

  • Kvinnor förbränner generellt mellan 1800-2400 kalorier (kcal) per dag. För att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt ska du som lägst gå ner till 1500 kalorier per dag.
  • Män förbränner generellt mellan 2300-3100 kalorier per dag. För att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt ska du som lägst gå ner till 1800 per dag.

Väj rätt kalorier

Det är också viktigt att du väljer RÄTT kalorier – eftersom du inte kan äta så många av dem. Välj alltså kalorier som du blir mätt av och som är hälsosamt för din kropp.

Det är exempelvis större sannolikhet att du klarar av att äta ett kaloriunderskott om du väljer mycket grönsaker, proteiner och rätt form av kolhydrater. Detta eftersom dessa livsmedel gör att du håller dig mätt längre och håller ditt blodsocker på en jämn nivå.

Om du äter exakt lika många kalorier fast i form av tio chokladbollar under hela dagen så kommer du att få exakt samma energiunderskott. Däremot är risken väldigt stor att du inte kommer att stå dig på tio chokladbollar under hela dagen. Dina muskler kommer dessutom att brytas ned.

Dessutom så sägs insulinet (som pumpar ut i kroppen om du äter mycket socker) lagra fett. Om insulin lagrar fett eller inte är dock en stor diskussion just nu där forskning och experter säger emot varandra.

Träning är bra – men kosten är viktigare

Träning är bra på så sätt att det är hälsosamt för din kropp, du blir lyckligare och du mår bättre. Dessutom gör du av med fler kalorier, ökar din muskelmassa och därmed din ämnesomsättning.

Därför rekommenderas ofta styrketräning vid viktnedgång då muskelmassa gör att du under hela dygnet förbränner mer.

Men bara för att du tränar kan du inte äta vad som helst. De resultat du kämpar för beror till 80 procent av kosten och till 20 procent av träningen. Därför är kostförändringen den viktigaste delen även om träning så klart är ett riktigt bra hjälpmedel som du borde använda dig av.