Tandläkaren om kolhydrater

Vad vi äter har stor betydelse för vår allmänhälsa, men också för vår munhälsa. De flesta vet att socker är skadligt för tänderna, men bra matvanor med en varierad kost krävs också för att tänderna ska hålla sig friska.


Vi har pratat med Malin Linder, legitimerad tandläkare, för att reda ut vad kosten gör med våra tänder.

När vi talar om olika dieter tänker vi i första hand på hur de påverkar kroppen och vår allmänna hälsa, men vår kost har också stor påverkan på tänderna. Vår tandhälsa har blivit sämre under de senaste åren, vilket till stor del tros bero på förändrade kostvanor. Vi äter mer halvfabrikat och snabbmat, och har större tillgång till socker och andra sötningsmedel.

Idag småäter vi också mer än vad vi gjorde för bara några år sedan. När tänderna inte får möjlighet att vila mellan måltiderna, uppstår karies lättare. Varje gång vi äter, sjunker pH-värdet i munnen och tänderna utsätts för en syraattack som brukar pågå i cirka 30 minuter. Efter det kan tänderna vila, och det är viktigt att dina tänder får vila cirka två timmar mellan varje måltid.

Finns det några livsmedel som är bättre, respektive sämre för tänderna?
Socker är skadligt för tänderna på så vis att det kan jämlikas med föda till de bakterier som alltid finns i munnen och som orsakar karies, det vill säga hål i tänderna. För att minska risken för hål i tänderna är det därför viktigt att hålla ned intaget av födoämnen och drycker som innehåller socker.

I vissa dieter rekommenderas juice eftersom den är rik på vitaminer. Vad många kanske inte tänker på är att juice kan vara skadligt för tänderna. Syran i både söta och sura drycker fräter på dina tänder vilket kan leda till så kallade erosionsskador, som gör tandemaljen tunnare.

– Om du äter eller dricker något med hög syrahalt kan det vara bra att skölja med vatten efter eller dricka ett glas mjölk, eftersom de har relativt neutralt pH-värde och så på vis neutraliserar syrorna, berättar Malin Linder, tandläkare på Aqua Dental. Du bör också undvika att borsta tänderna direkt efter du ätit eller druckit något surt, eftersom syran gör att emaljen lättare slits av tandborsten. Det är bättre att istället skölja med fluorlösning.

Saliven är viktig då den hjälper till att spola rent tänderna och bidrar till att neutralisera sura pH-värden. Vissa livsmedel hjälper till att öka salivproduktionen. Exempel på sådana födoämnen är morötter, grovt bröd och nötter. Fiberrik kost så som broccoli, blomkål och vitkål bidrar också till en ökad salivproduktion.

Födoämnen som är rika på kalcium och fosfater är bra för dina tänder då dessa ämnen hjälper till att bygga upp de mineraler som syrorna skadar.  Fisk, kött, tofu, bönor och mörkbladiga grönsaker innehåller fosfor vilket är ett ämne som skyddar tändernas emalj.

Nötter är ett annat hälsosamt alternativ som är bra för både tänder och tandkött. Jordnötter är rika på kalcium och D-vitamin. Valnötter innehåller bland annat järn, fiber och folsyra, vilka är ämnen som bidrar till ett friskt tandkött.

C-vitamin är bra eftersom det bidrar till att hålla tandköttet friskt. Det är även fördelaktigt då C-vitamin hjälper att reparera skelett och tänder. Men glöm inte att drycker och födoämnen som innehåller mycket C-vitamin, t ex juicer och citrusfrukter, ofta är sura och därför kan ge frätskador om de intas för ofta.

Hur äter jag rätt för mina tänder?
Tänderna påverkas inte bara av vad vi äter, utan också av hur vi äter. I dag förespråkas ofta mindre måltider och fler mellanmål. Frekventa mellanmål ger fler syraattacker och våra tänder hinner inte återhämta sig. Därför kan det vara bra att försöka hålla sig till max fem mål per dag.

Självklart är det individuellt vilken kosthållning som passar dig. Ett tips är att prata med din läkare om vad din kropp mår bra av, och därefter diskutera med din tandläkare om hur du kan förhålla dig till dieten och minska de eventuellt dåliga effekterna på dina tänder.

Neutralisera värdet efter att du ätit
Att äta är en vital del av livet och det krävs för att vi ska orka med vår vardag. Oavsett vilken diet du följer och vilka förutsättningar dina tänder har, finns det ett antal råd att tänka på för att minska skadorna av lågt pH-värde efter en måltid.   

– Drick eller skölj med vatten efter du har ätit eller druckit något surt 
– Inför en rutin och skölj munnen med fluor efter att du ätit lunch 
– Om du blir törstig mellan måltiderna – drick vatten eller annan dryck som inte är söt eller sur
– Tugga sockerfritt tuggummi som innehåller xylitol efter dina måltider