5 gyllene regler för viktnedgång

För att gå ner i vikt måste du göra av med mer energi än vad du stoppar i dig. Här hjälper vi dig att göra detta på enklast möjliga sätt.


5 gyllene regler för viktnedgång

Styrketräning har en riktigt positiv effekt på din viktnedgång.

1. Ett lagom kaloriunderskott

Du måste få i dig mindre kalorier än vad du gör av med. Annars går det inte att förlora fett.

Detta kan du göra genom att äta mindre kalorier, eller att träna så att du gör av med mer kalorier.

När du äter mindre kalorier så ska du ligga på ett kaloriunderskott på ungefär 500 kalorier per dag. Då går du ner ungefär ett halvt kilo fett i veckan.

Det är viktigt att du inte äter FÖR lite kalorier. Om din kropp uppfattar det som om att du svälter så kommer den att skydda dig från svälten genom att göra din ämnesomsättning mycket långsammare.

När du senare äter igen så kommer kroppen att lagra så mycket kalorier som möjligt till fett för att vara beredd inför nästa svältperiod. Det är därför som jojo-bantning med extrem-dieter alltid på sikt leder till viktuppgång.

Att äta för lite kalorier kan även leda till depression, ätstörningar, koncentrationssvårigheter, gallsten, håravfall, benskörhet och att mensen försvinner.

2. Träning

För att få ett kaloriunderskott så kan du öka din energiförbrukning. Detta gör du när du rör på dig.

Många som tränar för viktnedgång tränar gärna lågintensiv träning. Och det är sant att lågintensivträning förbränner mest fett under själva träningspasset. Men högre konditionsträning förbränner mycket mer och man räknar under hela dygnet.

Men det finns något som till och med är bättre än detta. Styrketräning!

Styrketräning ökar inte bara förbränningen under träningspasset och under dygnet. Utan under hela ditt liv (så länge du har kvar musklerna). Muskler ökar nämligen din basala ämnesomsättning och gör så att du gör av med fler kalorier, varje dag. Dessutom kan du forma kroppen så som du vill med hjälp av styrketräning.

3. Högt proteinintag

Protein ökar mättnadskänslan och minskar muskelnedbrytningen. Om du vill gå ner i vikt bör du äta 2-2,5 gram protein per kilo kroppsvikt.

Exempel på proteinrika livsmedel är ägg, kött, fisk, fågel, mjölk, kvarg, keso och ost. Dessutom finns det proteinpulver som är ett enkelt och billigt sätt att få i sig extra protein.

4. Stressa inte

Stress kan påverka din vikt negativt. Både att stress i långa loppet påverkar ämnesomsättnting men också att stresshormoner kortisol gör dig hungrigare, speciellt på socker och fett.

5. Sov mycket

Sömnbrist påverkar hungerhormonet ghrelin. Detta kan göra att du äter mer och även onyttigare då du gärna vill ha snabba kalorier. Personer som sover tillräckligt har även generellt lägre stresshormoner i kroppen än de som sover för lite.