Sportdryck kan förstöra din träning

Sportdryck har länge använts av elitidrottare för att öka sin uthållighet och orka mer under träning. Men nu visar ny forskning att du kan få mer ut av din träning om du struntar i sportdryck och annat som ökar din glykogennivå.


Sportdryck kan förstöra din träning

Genom att träna med låga glykosnivåer kan du snabbt förbättra ditt resultat. Foto: Thomas Sørenes

Tar du en sportdryck i samband med uthållighetsträning så får du inte ut samma effekt av din träning. Detta visar ny forskning från Gymnastik- och Idrottshögskolan, GIH, i Stockholm.

Istället får du som låter bli kolhydrater innan och under uthållighetsträning snabbt mycket bättre resultat.

Orsaken till att du får mer ut av din träning med en liten mängd kolhydrater i musklerna beror på att du då aktiverar en gen som bidrar till fler och större mitokondrier i cellerna. Mitokondrier är cellens kraftverk och där bildas energi. Med fler och större mitokondrier blir du därför uthålligare.

I studien fick försökspersoner träna i olika intervaller och med olika glykogennivåer. Vilket visade att de personer som tränat med sänkta glykogennivåer hade en kraftigare effekt av muskeln än de som tränat med normal glykogennivå.

– Resultaten indikerar att man kan ifrågasätta att uthållighetsträning ska genomföras med välfyllda glykogenlager, det vill säga att personen äter mycket kolhydrater innan och under träning, säger Niklas Psilander, doktorand på GIH och den som ligger bakom forskningen, i ett pressmeddelande.

Däremot är det viktigt att påpeka att råden om att dra ner på kolhydraterna bara gäller i träningssammanhang för att få så stor effekt av träningen som möjligt. Men under tävling är det extremt viktigt att ladda upp med kolhydrater.

Studien är publicerad på GIH:s hemsida.