Crossfit

CrossFit är ett styrketräningsprogram som blivit en stor folkrörelse. Träningen innehåller styrka i kombination med kondition i många olika delar. Träningsprogrammet är anpassat för att ge stor variation och högintensiv träning.


Crossfit

Detta är CrossFit

Våra kroppar är byggda för rörelse. Många av de rörelser vi utför under en dag har vi inte en tanke på hur vi gör eller att de kräver den energi de gör. Rörelserna kommer helt naturligt till oss, efter barnaåren. Det är dessa rörelser som CrossFit tar fasta på i sitt träningsprogram.

Det gäller att utföra övningarna inom en viss tid för att få snabbhet i rörelserna, och det är det som gör det hela så roligt. Att en träningsform är rolig är inte minst viktigt. Det ska vara skoj att träna, annars orkar vi människor inte med att fortsätta. Genom att träna mot klockan kan vi också träna mot varandra. Det finns mätbarhet i programmet. Tävla gärna mot en kompis om att åstadkomma den högsta möjliga intensiteten. Flest rundor inom intervallet vinner!

Träning för helheten

CrossFit är en träningsform som fokuserar på helheten. Alla delar av en hälsosam och användbar kropp tas upp. Det gäller såväl kondition och styrka som balans, koordination, smidighet och koncentration.

Alla moment utgår från kroppens anatomiska byggnad och är naturliga. Vissa träningsmoment innefattar en stång, medicinboll, boxar, kroppsvikten, romerska ringar, hopprep och så kallade kettlebells. CrossFit är inte en sport i sig egentligen, utan en förberedelse för att tackla vilken sport som helst. Med en bakgrund i crossFit finns allt som krävs för att snabbt kunna ta sig an nya utmaningar på plats, intränade och inövade.

Så kan ett CrossFit-pass se ut

Ett pass är vanligtvis uppbyggt på en ram som inbegriper följande moment:

1. Uppvärmning där fokus ligger på en ökad rörlighet i kroppen och där hjärnan och kroppen förbereds för kommande uppgifter.
2. Teknikdel där de intensiva momenten ingår. Det kallas teknik för att det är det som gäller – att hitta rätt teknik för respektive moment. Här övas de in i långsamt tempo.
3. WOD – workout of the day – själva träningspasset. Det här momentet varar i mellan 12-20 minuter, men då är det ingen vila i programmet. Rörelserna utförs antingen i antal eller tid. Variationen av rörelserna i ett och samma pass är enorm, för att inte slita på kroppen utan för att bygga.

Alla kan utföra CrossFit

CrossFit är en träningsmodell som passar alla typer av människor. Det enda som krävs är att ha ett bra hjärta. Rörelserna utförs i maxpuls hela tiden. Det innebär att kroppen pressas så hårt den kan. Men i övrigt finns inga krav på kondition för den som vill börja.

Alla rörelser och hela programmet anpassas efter den nivå som kroppen befinner sig på här och nu. Sedan tränas kroppen allsidigt upp så att den klarar mer och mer. Innan personen ifråga vet ordet av, kan kroppen belastas riktigt ordentligt utan att fara illa. I början kan det bli besvärligt med de tekniska momenten. De får övas in långsamt för att sedan sitta i ryggmärgen.

Stor folkrörelse från USA

CrossFit kommer från USA. Där har det blivit en hel folkrörelse och rörelsen håller på att ta fart i Sverige också. Därför är också många av begreppen inom CrossFit på engelska.

Ordlexikon för ord inom CrossFit

Här är ett litet ordlexikon för att hänga med i svängarna:

  • WOD: Workout of the day. Det är de rörelser som ska utföras. Vissa går igenom dessa innan passen, andra arrangörer av CrossFit lägger ut sina program dagen innan på en nätsida.
  • Box: Det är här som CrossFit utförs – själva lokalen.
  • AMRAP:När träningen sker i AMRAP handlar det om att utföra en rörelse så många gånger som möjligt under en viss given tid. En vanlig tidsram är mellan en kvart och tjugo minuter. Den som vill tävla kan alltid försöka bräcka sina vänner i hur många övningar de klarade av.
  • RFT: När träningen sker i RFT handlar det om att göra ett visst antal övningar. Sedan kollar den som tränar av hur lång tid det tog. Den som vill tävla kan återigen lätt kolla av med de andra. Är de klara än?
  • Goat: Alla har vi våra styrkor och svagheter. Den träningsövning som vi själva hatar kallas för goat, get. I CrossFit handlar det om att övervinna dessa hatobjekt och lära sig älska dem.
  • The Girls: En hel kategori av övningar har olika tjejnamn. Så då blir kategorin av övningar givetvis benämnd: The Girls. Andra kallas för The Heroes och är ofta värre att utföra än The Girls.
  • Pukie: CrossFitrörelsen har en egen maskot vid namn Pukie (spyan). Namnet kommer ifrån alla de som lyckas ta i så de nästan spyr (eller faktiskt gör det!) under träningspasset. CrossFit är extremt intensivt, det avslöjar om inte annat deras egen maskot.