Fitness – de olika tävlingarna

Fitness är något som vuxit fram som tränings- och tävlingsform under 1990- och 2000-talet. Det finns fem olika former av tävlingar som ser lite olika ut för män och kvinnor. Den första av denna tävlingsform var Fitness som kom till Sverige 1994. Därefter formades förgreningar av fitnesstävlingar.


Fitness armhävningarDe tävlingar som finns är Fitness, Bodyfitness, Athletic Fitness, Fitness Five och Classic Bodybuilding.

Fitness

Fitness är en tävlingsform som endast utövas av kvinnor i Sverige.

Tävlingen avgörs genom tre ronder där den första går ut på att visa upp sin fysik i fyra avslappnade poser. Man roterar kvartsvarv och klädseln är valfri bikini och klackskor.

Rond nummer två är en uppvisning där man visar upp sin gymnastiska styrka och smidighet. Detta gör att många som tävlar i Fitness tidigare varit gymnaster eller dansare.

Efter de två första ronderna läggs poängen ihop, varav de som har högst poäng går vidare till tredje och sista ronden. Den är mycket lik rond ett.

Body Fitness & Classic Bodybuilding

Dessa två fitnesstävlingar är i stort sett samma typ av tävling och har blivit mycket populära i fitnessvärlden.

Den skillnad som finns mellan dem är att Body Fitness endast är för damer och Classic Bodybuilding för herrar. Tävlingen går ut på tre olika fysikronder i halvavslappnade, inte flexande positioner.

Kvinnor utför rond ett i svart bikini och svarta pumps, rond två i valfri baddräkt och skor och slutligen rond tre i valfri bikini och skor.

För herrar ser tävlingen i stort sett likadan ut. Den enda skillnaden är att man i rond två och tre, precis som vid bodybuilding, har obligatoriska poser. Skillnaden från Bodybuilding är dock att man inte eftersträvar enorma muskler utan ett utseende med mer atletisk fysik.

Athletic Fitness

Athletic Fitness är den mest krävande tävlingen inom fitness och utövas både av damer och herrar. Den här tävlingen är mycket tuff och kräver att man behärskar stryka, uthållighet och snabbhet samtidigt som man har en god symmetrisk fysik.

Tävlingen avgörs med tre olika ronder. Den första ronden är fysik, på samma vis som i Fitness med kvartsvändningar. Damer i bikini och herrar i korta tights.

Andra ronden är styrka med chins och dips. Man ska göra så många repetitioner som möjligt med mycket stränga regler och höga krav på teknik. I sista ronden tävlar man i uthållighet i form av en hinderbana.

Därefter räknas alla poängen samman där de med högst poäng går vidare till finalronden som är likadan som rond nummer ett.

Fitness Five 

Fitness Five är det senaste tävlingstillskottet i fitnessvärlden. Den här tävlingen går inte ut på att ha så mycket muskler som möjligt och visa upp sina brunsprayade kroppar.

Man tävlar istället i fem olika grenar som består av vanliga basövningar. För att försvåra det hela finns det förbestämda förutsättningar för de olika grenarna.

De övningar som ingår i tävlingen är dips, chins, knäböj, bänkpress och marklyft. På 100 sekunder ska man göra så många repetitioner man kan. Den som klarar flest i samtliga grenar (sammanlagt) är vinnaren.

Marklyft är nytt för 2017, tidigare år har en av grenarna varit bicepscurl (herrar på 50 procent av kroppsvikt, damer på 30 procent av kroppsvikt).

Förutsättningarna för övningarna ser ut på följande:
  • Knäböj (herrar på 150 procent av kroppsvikt och damer på egen kroppsvikt)
  • Bänkpress (herrar på egen kroppsvikt, damer på 70 procent av kroppsvikt)
  • Chins (herrar och damer på egen kroppsvikt)
  • Marklyft (herrar på 180 procent av kroppsvikt, damer på 130 procent)
  • Dips (herrar och damer på egen kroppsvikt)