Fria vikter eller maskiner

När det kommer till styrketräning finns det förespråkare för både fria vikter såväl som maskiner.


Fria vikter eller maskiner

Träna med fria vikter eller maskiner?

Det råder delade meningar kring frågan om fria vikter eller maskiner vid styrketräning. Vissa förespråkar fria vikter medan andra menar att maskiner är bäst. Det finns både fördelar och nackdelar med de båda träningsformerna.

Maskiner

Med maskiner ökar du i muskelmassa snabbare för att du kan ta mer i vikt.

Det du tappar vid styrketräning med maskiner är teknik, koordination och funktionalitet. Skulle du sedan gå över till fria vikter finns det mycket större risker att skadas då du lyfter alldeles för tungt utan någon teknik. Maskiner kan även göra att du blir ojämnt stark i höger och vänster sida av kroppen, då du kan kompensera upp för den svagare sidan mycket lättare. Detta kan även leda till att du skadar dig.

Fria vikter

Fria vikter kräver en viss teknik för att inte skada dig. Många har dock en felaktig bild av att maskiner i stället inte kräver någon teknik och att det är ”lätt att komma igång”. Skadebilden är lika vid både träning med fria vikter och med maskiner.

Fria vikter är bra på det vis att du, med rätt teknik, får en mer ”naturlig” rörelse och ansträngning i muskeln. Det är däremot mycket viktigt att tänka på att inte börja med för tunga vikter då det kan leda till skador och överansträngda leder. Börja därför mycket lätt, du ska kunna känna att det var alldeles för lätt, men tänk mycket på tekniken. Ta gärna hjälp av en vän eller en personlig tränare som kan se till att du gör rätt.

Därefter ökar du successivt vikterna – nu kan det roliga börja och du kommer snabbt se framsteg i din träning.

Rekommendationer

  • Använd både maskiner och fria vikter vid styrketräning.
  • Utmana dig själv när vikterna känns för lätta genom att öka antalet repetitioner. Därefter kan du öka vikterna med färre receptioner.