Motion och rödbetsjuice – en slående kombination

Den omtalade rödbetan har väckt stor nyfikenhet i vetenskapsvärlden och har nu lyckats överraska forskare ännu en gång.

Detta är det första experimentet någonsin som testar de kombinerade effekterna av motion och rödbetsjuice på hjärnans funktionella del (cortex), som stödjer kroppens mobilitet.


Genom att dricka rödbetsjuice innan träning blir en äldre vuxens hjärna mer effektiv och påminner mycket mer om en yngre persons hjärna, enligt ny studie av forskare vid Wake Forest University.

Rödbetor innehåller generellt en hög nivå av nitrat, som omvandlas till nitrit och sedan kväveoxid när den konsumeras. Kväveoxid ökar blodflödet i kroppen och ett flertal studier har tidigare påvisat att det kan förbättra fysisk prestation hos personer i olika åldrar.

– Kväveoxid är en riktigt kraftfull molekyl. Den går till delar av kroppen som behöver mer syre och hjärnan, som vi tidigare vet, är en tung matare av syre, säger forskare och medförfattare Jack Rejeski i en kommentar.

När du tränar hjärnans kroppsmotorik som bearbetar information från muskler, sorteras de signaler som kommer inifrån kroppen. Genom att kombinera motion med rödbetsjuice ger du hjärnan ännu mer syre och skapar därmed en utmärkt miljö för att stärka kroppsmotoriken.

Denna forskning är bland de senaste i en serie av rön om betans effekter på hälsan:

  • 2008. Testpersonernas blodtryck minskade efter konsumering av rödbetsjuice, enligt en studie som publicerades i tidskriften Hypertension.
  • 2010. Rödbetsjuice ökade blodflödet till hjärnan bland äldre vuxna, enligt en studie från Wake Forest.
  • 2012. Konsumering av hela betor ökade löparförmågan bland vuxna som tränade regelbundet, enligt en studie som publicerades i tidskriften The Journal of the Academy of Nutrition och Dietics.
  • 2016. En daglig dos rödbetsjuice förbättrade kroppens uthållighet och blodtryck bland äldre patienter med hjärtsvikt och erektionsproblem, enligt en studie från Wake Forest.