5 fördelar med ståbord

Det är viktigt att variera arbetsställningen. Att stå och jobba aktiverar flera muskler och bränner fler kalorier, lindrar ryggbesvär samt sänker blodsockernivåerna.

Kvinna använder ståbord


Att sitta för mycket är inte bra ryggen eller allmänna hälsa. Personer som sitter mycket under arbetsdagen löper högre risk för diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och för tidig död. Dessutom innebär sittande också att du inte bränner färre kalorier jämfört med att stå upp.  

Detta är ett stort problem för kontorsarbetare som spenderar större delen av sin arbetsdag sittande. Tur nog så har ståbord blivit alltmer populärt och kan motverka nackdelarna med traditionellt kontorsarbete.

I denna artikel går vi igenom fördelarna med att stå och jobba.

Minskar risken för viktuppgång

När vi får i oss fler kalorier än vad vi förbränner går vi upp i vikt. Det motsatta är också sant, när vi bränner fler kalorier än vad vi får i oss går vi ner i vikt.

Att träna är kanske det bästa sättet att snabbt bränna kalorier, men att stå upp istället för att sitta när man jobbar bidrar också till att vi blir av med kalorier. 

Faktum är att om skulle du spendera eftermiddagen stående skulle du bränna ytterligare 170 kalorier jämfört med om du hade suttit ner. Detta motsvarar nästa 1000 kalorier extra varje vecka som du gör dig av med. 

Sänker blodsockret

Enligt en brittisk studie från 2014 minskar blodsockernivån med 43 % om du väljer att stå upp i 180 minuter efter du ätit lunch jämfört med om du sade suttit ner. 

Personer som alternerar mellan att stå upp och sitta ner var 30:e minut under arbetsdagen har i genomsnitt 11,1 % lägre blodsocker jämför med sittande personer. 

Stärker hjärtat

Uppfattningen att hjärtat mår bättre av att vi står upp istället för att sitta ner är inte ny. Redan 1953  förstod man detta då den första studien visade på detta. Samma forskare visade några år senare att busskonduktörer som jobbade stående hade en halverad risk att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med busschaufförer som sitter ner. 

På senare år har forskare fått en större förståelse för hur hjärtat påverkas av för mycket sittande. Personer som är inaktiv under större delen av dagen löper uppemot 147 % högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Att sitta mycket är så pass skadligt att en timmes intensiv träning inte motverkar de negativa effekterna av att sitta ner en hel dag. 

Att stå upp och ta en promenad under arbetsdagen är således bra för hjärtat.

Skonar ryggen

Du har säkert känt dig stel och lite öm i ryggen efter att ha suttit länge på jobbet. Detta är ett vanligt problem bland kontorsarbetare. Personer som väljer ståbord på jobbet upplever att värk i rygg och nacke minskar med uppemot 50 %. 

Höjer humöret och energin

Ståbord verkar höja humöret och energinivån. Personer som jobbar stående upplever minskad stress och trötthet jämfört med personer som satt ner, enligt en amerikansk studie.

Samma personer kände också att de var mer energiska och fokuserade under arbetsdagen. När de gick tillbaka till sittbord sjöng energinivån.