6 nyttiga skäl att dricka grönt te

Grönt te är inte bara en törstsläckare men innehåller även flera ämnen som är bra för kroppen.

Kopp med grönt te

Foto: Na Visky/Unsplash


1. Innehåller hälsofrämjande ämnen

Grönt te innehåller en rad hälsofrämjande ämnen. Polyfenoler är en grupp naturligt förekommande ämnen som återfinns i växter. De är kända för sin cancerförebyggande och inflammationsdämpande effekter. 

Epigallokatekingallat (EGCG) är ett annat ämne som finns i grönt te. EGCG är en kraftig antioxidant som minskar risken för cellskador och cancer.

Både polyfenoler och EGCG minskar mängden fria radikaler i kroppen, och skyddar således cellerna mot skador. Fria radikaler är en grupp ämnen som bildas naturligt i kroppen när vi andas. Ett överskott av fria radikaler kan leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

2. Stärker hjärnan

Grönt te hjälper inte enbart dig att bibehålla fokus men stärker även hjärnans funktion.

Den aktiva ingrediensen i grönt te som hjälper dig att vara på alerten är koffein. Till skillnad från kaffe innehåller grönt te mindre mängd koffein men ändå tillräckligt mycket för att hjälpa dig att vara på alerten. Koffein påverkar signalsubstanserna i hjärnan och ökar nivåerna av dopamin och noradrenalin. Hormonförändringen får dig att känna dig pigg och vaken.

Forskning visar även att koffein förbättrar minnet, reaktionstid och humör. 

Grönt te innehåller även aminosyran L-teanin som kan passera blod-hjärnbarriären. L-teanin påverkar signalsubstansen GABA som i sin tur kan motverka ångest. Aminosyran ökar även dopamin-nivåerna. 

3. Bränner fett

Om du tar en titt på innehållsförteckning för bantningspiller kommer du med stor sannolikhet se att det står grönt te-extrakt. Forskning visar att grönt te främjar fettbränning och ökar metabolismen.

Kaffein kan förbättra prestationsförmågan vid fysisk aktivitet genom att få kroppen att använda fettdepåerna som energikälla.

4. Skyddar mot Alzheimers sjukdom

Förutom att stärka hjärnans funktion skyddar grönt te mot neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Laboratoriska försök har visat att ämnet katekin som finns i grönt te skyddar nervcellerna från att brytas ner i takt med att vi åldras. 

5. Förebygger typ 2-diabetes

Antalet personer som insjuknar i diabetes ökar i Sverige och övriga världen. Enligt WHO har 422 miljoner människor runtom i världen en diabetesdiagnos.  

Typ 2-diabetes innebär att blodsockernivåerna är höga på grund av nedsatt upptag av socker, även kallad glukos. 

Ett flertal studier visar att grönt te minskar blodsockernivåerna. Enligt en japansk studie från 2006 minskade risken för typ 2-diabetes med 42 % bland personer som regelbundet drack grönt te. 

En översikts artikel påvisade en 18% mindre risk för diabetes.

6. Hjälper mot hjärt- och kärlsjukdomar

Hjärt- och kärlsjukdomar är en av de ledande dödsorsakerna i världen. 

Studier visar att grönt te förbättrar det totala kolesterol värdet samtidigt som den minskar LDL-kolesterolet (det “onda” kolesterolet).

Grönt te ökar även nivåerna av antioxidanter i blodet som skyddar LDL-kolesterol från att oxidera. Oxidation av LDL är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Personer som dricker grönt te har uppemot 31 % lägre risk för att bli sjuk.