Tips och råd om viktnedgång
Här har du möjlighet att få tips och idéer om hur du skall lyckas gå ned i vikt. Vi ger dig inga "Quick fix"-lösningar, utan råd och tips som baseras på vetenskap och långvarig erfarenhet med fokus på hälsa och välmående. Vi finns här för att hjälpa dig att lyckas!
Så ska du äta för viktnedgång
Du ska äta normal mat – följ matcirkeln och tallriksmodellen. Det är livsmedelsverkets kostrekommendationer.
Det kanske låter tråkigt, men den tråkiga vägen är den väg som fungerar. Det finns inga snabba genvägar till en hälsosam livsstil och vikt. Det tar tid. Snabba dieter leder bara till jojo-bantning och viktuppgång.
Om du äter enligt tallriksmodellen kommer du att äta på ett varierat sätt och undvika vitaminbrist samtidigt som du kommer se skillnad på vågen. Läs mer om vad matcirkeln och tallriksmodellen består av.
Lågkolhydrat-kost?
På senare tid har det varit mycket diskussion om lågkolhydrat-kost och om kostrekommendationerna ska förändras eller inte på grund av detta.
Men Livsmedelsverket står fast vid sina kostrekommendationer och det är alltså det som dietister rekommenderar. Att ta bort alla kolhydrater och öka fettintaget kan vara farligt.
Däremot kan du enligt kostrekommendationerna gärna byta ut dina kolhydrater till fullkornsprodukter. Då håller du dig mätt längre och ditt blodsocker blir stabilare.
Om du är överviktig kan du också minska på kolhydratintaget en aning (absolut inte allt) för att ersätta denna del med fiberrika grönsaker, som broccoli.
Undvik snabbt socker
I matcirkeln finns det ingen plats för snabbt socker såsom godis, läsk, bullar och kakor. Undvik allt sådant socker när du vill gå ner i vikt.
Socker har ett högt GI vilket gör att ditt blodsocker åker i höjden. Ditt insulin, som är fettlagrande ökar och du blir snabbt trött och hungrig igen.
Välj rätt fetter
Fett är livsviktigt. 25-35 procent av vårt dagliga energiintag bör komma från fetter. Men se till att du får i dig rätt sorts fetter.
Enkelomättat och fleromättat fett är bra fetter som minskar riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar. Det fett du ska undvika att äta för mycket av är mättat fett.
Omättat fett, ”bra fett”, finns i:
- Fet fisk
- Skaldjur
- Avokado
- Ägg
- Oljor såsom olivolja, rapsolja, majsolja, solrosolja, sojaolja och linfröolja
- Nötter såsom hasselnötter, valnötter, solrosfrön, sesamfrön, linfrön, cashewnötter, mandlar och jordnötter
Mättat fett, ”dåligt fett”, finns i:
- Kokosfett (däremot kan du köpa kallpressad, ekologisk kokosolja som har andra nyttiga egenskaper)
- Kött
- Mejeriprodukter
- Choklad
Läs mer om de bra och dåliga fetterna samt kolesterol.
Så ska du träna för att gå ner i vikt
Träning har många positiva fördelar. För det första minskar du risken att dö för tidig död genom hjärt- och kärlsjukdomar, för det andra blir du lyckligare och sist men inte minst så blir du starkare, smidigare och går ner i vikt.
För att gå ner i vikt måste du även lägga om kosten. Mat och träning ska komplettera varandra.
För att gå ner i vikt genom träning effektivt kan du:
- Träna mycket lågintensivt.
- Variera din träning.
- Träna styrka, muskler kräver mycket energi. Läs här om du för- och nackdelar med fria vikter alternativt maskiner.
- Gå morgonpromenader, helst innan frukost.
- Det finns vissa prestationshöjande medel för att öka effekten av en träning.
Dieter kan leda till ätstörningar
Om du försöker gå ner i vikt är det viktigt att du inte går ut för hårt. Om du äter för lite kan du sätta din kropp i svält och på så sätt stoppa din fettförbränning. Att mixtra med dieter, jojo-bantning och/eller ständigt misslyckas med dieter kan leda till ätstörningar. Ha koll på dig själv så att inte hela ditt liv kretsar kring mat, vikt och träning. Om det gör det kan du lida av en ätstörning.
Kom ihåg att du behöver inte vara smal för att ha en ätstörning. Det handlar om vad du har för relation till mat och din kropp och hur du tänker om dessa saker. Läs mer om olika ätstörningar och om hur du blir frisk och kan få hjälp.