Därför ska du undvika raffinerat socker
Det finns flera skäl till att du ska undvika raffinerat socker. Lägg dock märke till att det är raffinerat socker denna artikel handlar om och inte socker från kolhydrater. Vi människor har ätit kolhydrater i urminnes tider medan raffinerat socker bara har funnits i ungefär 200 år.
1. Raffinerat socker är farligt gott
Enligt studier så stimulerar raffinerat socker vår aptit och gör att vi äter mer än vi behöver.
Dessutom fungerar raffinerat socker som en belöning för hjärnan. Se bland annat studien ”Socker triggar våra belöningssystem” i Läkartidningen.
Raffinerat socker är också oerhört beroendeframkallande. Speciellt i kombination med vegetabiliska oljor (choklad, kakor m.m.). Enligt en studie på möss så gav socker i kombination med vegetabiliska oljor lika starkt beroende som vid narkotika- eller alkoholberoende.
Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsen anser dock inte att sockerberoende existerar. Sockerberoende är idag ingen diagnos.
Enligt Jonas Colting, som är svensk idrottsman och nutritionsföreläsare, är socker också enormt billigt och därmed en billig smakhöjare för livsmedelsföretag. Han anser också att dessa företag gynnas av sockrets beroendeförmåga. ”Därför är Coca-Cola billigare än mjölk” skriver han på sin blogg.
2. Raffinerat socker gör dig tjock
Överkonsumtion av raffinerat socker kan ge hälsoproblem som övervikt. Detta eftersom socker innehåller väldigt mycket kalorier. Och som alla vet, äter du mer kalorier än du gör av med så går du upp i vikt.
Eftersom socker stimulerar aptiten äter vi också mer än vad vi annars skulle ha ätit. Det finns även en diskussion om att insulinet kan påverka fettinlagringen. Men mer om detta i punkten nedan.
3. Insulin kan lagra fett, eller?
När du äter socker så utsöndrar kroppen insulin. Det finns en stor diskussion om detta insulin bidrar till viktuppgång eller inte. Experter och forskning går nämligen isär.
En del anser att insulin gör så att fettförbränningen avtar och att kroppen istället börjar lagra fett. Medan andra kostvetare anser att hela insulindiskussion är en stor lögn och att insulinfrisättning inte gör någon tjock. Att insulin istället kan minska aptiten.
Vad du ska tro på här är tyvärr väldigt svårt eftersom alla olika kostrådgivare och förespråkare har forskning i ryggen som de kan luta sig emot.
4. Raffinerat socker gör dig trött och hungrig
När du äter raffinerat socker så stiger dina blodsockernivåer väldigt snabbt i blodet. Du kommer då att få en snabb och stark energikick.
Kroppen svarar på detta genom att utsöndra insulin. Insulinet sänker blodsockernivåerna lika snabbt som de steg. Då får du istället låga blodsockernivåer. Till och med lägre än du hade innan du åt sockret.
Detta gör att du blir trött och grinig. Dessutom känner du ett sötsug för att höja ditt blodsocker igen. Och du är fast i en ond cirkel.
Men om du istället väljer socker från långsamma kolhydrater så kommer ditt blodsocker inte att åka lika högt upp och ditt insulin kommer inte behöva slås på i samma mängd.
Detta gör att du håller dig på en jämn blodsockernivå. Du håller dig både pigg och mätt under en längre period.
5. Ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom
2011 publicerade två stora studier om att socker är farligare för hjärtat än vad fett är. Studierna som publicerats i British Journal of Nutrition visade att en stor sockerkonsumtion ökar det dåliga kolesterolet i blodet vilket i sin tur leder till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Jonas Colting skriver i sin blogg att han inte är förvånad över resultaten eftersom människan har ätit mättat fett i alla tider eftersom mättat fett finns i animaliskt protein. Medan raffinerat socker bara har funnits i 200 år.
6. Ökar risken för diabetes typ 2
Fetma, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar kan på sikt leda till diabetes typ 2.
Enligt en världsomspännande amerikansk studie som publicerat i Plos One så ökar risken för diabetes med mängden socker. Studien visar att ju mer socker invånarna äter i ett land, desto fler fall av diabetes.