Efter operationen


Direkt efter operationen

Värk eller smärta i buken är vanligt efter en fetmaoperation. Likaså illamående. Du behöver stanna kvar på sjukhuset i en till två dagar för återhämtning och monitorering.

Sjukskrivningstiden är mellan två till fyra veckor.

Förändrade kostvanor

Efter en fetmaoperation är det mycket viktigt att du äter små portioner och tuggar din mat ordentligt. Detta beror på att magsäcken, beroende på vilken typ av operation du gjort, endast kan ta emot små mängder mat – cirka 2-2,5 deciliter.

Det är viktigt att du får i dig tillräckligt med näring när portionerna är så små. Undvik därför fet mat och snabba kolhydrater. Samt att äta ofta och regelbundet. Totalt ska du äta ungefär 6-7 små mål på max 2-2,5 dl.

Dessutom kommer du att behöva äta kostillskott varje dag livet ut.

Olika matfaser efter operationen

Magsäcken måste sakta vänja sig vid mängden mat du äter. Därför delas tiden efter operationen in i faser:

  • Den första fasen går ut på att du bara får äta flytande föda. Detta pågår i cirka 10-12 dagar efter operationen.
  • Fas nummer två går ut på att sakta börja föra in normal mat i din kost. Exempel på mat som du äter i fas två är puréer och kokt mat såsom fisk, kött och grönsaker – i små portioner. Fas nummer två pågår i cirka tre veckor upp till en månad.
  • En månad efter operationen får du börja äta fiberrikare kost, råkost och fullkorn.

Dessa matfaser är dock exempel på hur det kan se ut. Din ansvariga läkare kommer att ge dig matrekommendationer utefter val av operationstyp och individuella förutsättningar.

Ät och drick inte samtidigt

Kom ihåg att du inte kan dricka samtidigt som du äter. Det får inte plats i magen.

Se därför till att dricka senast 30 minuter innan din måltid och drick sedan inte igen för än 30 minuter efter. På så vis hinner magen ta hand om vätskan och maten som du stoppar i dig.

Överskottshud kan opereras bort

Många av de som gör en fetmaoperation kan behöva operera bort överskottshud om de har gått ner mycket i vikt. Överskottshud kan nämligen orsaka skav, eksem, rörelseproblem och hygieniska problem.

För att göra denna överskottsoperation ska du inte gå upp eller ned i vikt för tillfället och du ska ha ett BMI under 30 eller lägre.