Gastric banding

Genom att ha ett band runt magsäcken så blir magsäcken mindre och du blir fortare mätt. Denna operation tar inte bort något från din kropp och din anatomi ser ut som vanligt. Dessutom kan du göra operationen ogjord om du tar bort bandet igen.


gastric banding

Med hjälp av ett gummiband runt magsäcken blir du mätt mycket snabbare då övre magsäcken reglerar mättnaden.

Ett band förminskar magsäcken

Gastric banding är en fetmaoperation där man placerar ett mjukt band runt den övre delen av magsäcken.

Maten kan fortfarande gå igenom till den större delen av magsäcken men det tar tid. Eftersom det är den övre delen av magsäcken som signalerar mättnad till hjärnan så kommer detta göra att du känner dig mätt mycket snabbare och under en längre period.

Fördelar med gastric banding

Eftersom bandet går att ta bort så kan man göra operation ogjord. Det är ingenting i anatomin som förändras efter operationen. Dessutom minskar riskerna för tarmvred och näringsbrist eftersom matspjälkningen och absorptionen sker på exakt samma sätt som innan.

Nackdelar med gastric banding

Du måste följa kostanvisningar väldigt specifik. Om du inte gör detta kan du tänja ut magsäcksfickan så att öppningen blir för stor. På så sätt så gör du syftet operationen ogjort.

Mat efter operationen

Direkt efter operationen så blir den lilla magsäcksfickan fylld på bara 1 matsked. Då blir du mätt och det tar ungefär 20 minuter innan fickan är tömd och du kan äta igen. Portionerna måste alltså vara väldigt väldigt små till en början.

Magsäcksfickan blir lite större, men du får inte töja ut den för mycket. Då förloras dess syfte.

Flytande föda första sex veckorna

Efter fyra veckor av flytande kost kommer du att kunna gå över till purékost i två veckor. Därefter får du börja äta hälsosam vanlig mat som är mager och proteinrik.