GI-metoden

GI-metoden är en bantningsmetod som går ut på att äta livsmedel med så lågt GI som möjligt. Alltså långsamma kolhydrater. Då slipper du svängningar i blodsockret och du kan sakta gå ner i vikt.


GI-metoden

Under GI-metodens rivstart utesluter man så mycket kolhydrater som möjligt.

Så äter du enligt GI-metoden

Diet som reglerar blodsockret

GI-metoden uppfanns 1981 för att hjälpa patienter med diabetes att reglera sitt blodsocker. Nu används samma metod som en bantningsmetod.

Byt ut snabba till långsamma kolhydrater

När du äter enligt GI-metoden ska du inte dra ner på fett och protein, utan bara byta ut de snabba kolhydraterna till långsamma.

Motion i form av snabba promenader rekommenderas också för önskvärd effekt.

Kan inte äta hur mycket långsamma kolhydrater som helst

Du kan däremot inte äta hur mycket som helst av ett livsmedel som har ett lågt GI. Många livsmedel som har ett lågt GI-värde har väldigt mycket fett i sig och ger därför ett högt kaloriintag.

Överflödigt kaloriintag kommer också att lagras som fett.

Rivstarta med GI-metoden

I en till två veckor kan du rivstarta för att få igång din förbränning.

Då utesluter du mycket mer kolhydrater än under den vanliga fasen i GI-metoden. Dessa två veckor liknar LCHF-dieten.

Stora skillnaden är att du bara ska äta så här i en till två veckor. Att utesluta kolhydrater helt kan vara farligt för kroppen.

 I rivstarten kan du äta mycket av:
  • Mjölkprodukter (ej light)
  • Riktigt smör
  • Ägg
  • Fisk
  • Fågel
  • Skaldjur
  • Kött
  • Linfrön
  • Lök
  • Tomat
  • Broccoli
  • Squash
  • Spenat
Du kan äta, men inte lika mycket av:
  • Bönor
  • Linser
  • Nötter
  • Frukt (max en frukt om dagen)
  • Vete och havrekli
Mat för en dag under GI-metodens rivstart:

Frukost: Omelett eller äggröra med mycket skinka i.

Lunch: Lax med bön- och spenatsallad och keso.

Mellanmål: Nötter eller ägg.

Middag: Grillad kyckling med grönsaker.