Annons från Nordiskt Centrum för Kirurgi

När ska du sluta banta?

Efter en överviktoperation upplever de flesta att de kan sluta banta och istället njuta av att äta rätt.


Är du överviktig?

Andelen personer med viktproblem ökar dramatiskt i världen och Sverige är tyvärr inget undantag. För första gången i historien dör fler personer av sin överkonsumtion av föda än av undernäring.

Hos de med ett BMI över 30 ökar de hälsofarliga effekterna av övervikten betydligt. Eftersom fetma är en av vår tids stora välfärdssjukdom måste något göras åt detta.

Vill du räkna ut ditt BMI kan du göra det på vår hemsida www.nordisktcentrum.se.

när ska du sluta banta

För att öka förståelsen kring de allvarliga hälsorisker överviktiga utsätter sig för måste det till bättre information.

Utöver rökning och bristande intag av frukt och grönt är övervikt det enskilt största hotet mot folkhälsan.

fetmaoperation

Christofer Grimås, Överläkare med specialistexamen inom allmänkirurgi samt barn och ungdomskirurgi.

Nästan alla överviktiga bantar mer eller mindre framgångsrikt. Forskningsresultaten kring detta område är dock nedslående.

Samtliga större studier visar att det är försvinnande få som behåller sin idealvikt med traditionell viktminskning. De eviga bantningskurerna avlöser varandra och ätandet blir också ibland väldigt skuldbelagt och upptar en stor del av tankarna.

För de som är motiverade att förändra sitt beteende finns dock effektiva verktyg. De flesta personer som genomgår en Gastric bypass eller Gastric sleeve operation upplever att de efter ingreppet kunnat sluta banta, bli kvitt övervikten och för första gången behålla sin idealvikt.

Anledningen till att dessa metoder är framgångsrika beror dels på att mättnadskänslan kommer tidigt men också att själva suget efter mat minskas.

Den senare effekten är kanske den mest intressanta eftersom operationen påverkar våra hungerhormoner. Mängden hungerhormoner minskar helt enkelt, vilket i sin tur gör att man nu kan kontrollera sitt födointag.

Nordiskt Centrum för Kirurgi

Vi är ett högspecialiserat operationsteam med inriktning mot överviktsoperationer, gallsten, ljumskbråck men även gynekologi och ortopedi.

Vi erbjuder vård med högsta medicinska säkerhet och professionalism.

www.nordisktcentrum.se
0200-240300

Har du diabetes, ledsmärtor, högt blodtryck, sömnapné (andningsuppehåll nattetid) eller ofrivillig barnlöshet kan du med ett BMI 30 eller mer ha god nytta av de positiva effekterna efter en överviktsoperation.

Viktnedgången ger bland annat förbättrad diabeteskontroll, minskade påfrestningar på höfter, knän och fotleder, många gånger förbättrat blodtryck, bättre sömnkvalitet samt ökad fertilitet.

Kvinnor som inte lider av övervikt har betydligt lättare att bli gravida och andelen diabetiker samt de som behöver byta sina knäleder och höftleder minskas.

Hör gärna av dig till oss på Nordiskt Centrum för Kirurgi för att ta reda på hur vi kan hjälpa dig. Vi är en privat kirurgklinik med lång erfarenhet av överviktskirurg, mycket fina resultat och nöjda patienter. Kontakta oss redan idag via mejl eller telefon. Varmt välkommen.

[contact-form-7 404 "Not Found"]