4 myter om alkohol och träning
Experter och forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm ger svar på de vanligaste frågorna kring alkohol och träning.
Minskar effekten av din träning om du dricker alkohol efter?
Det är en myt att effekten av din träning helt försvinner om du konsumerar alkohol. Däremot bromsar alkohol effekten av din träning. Ju mer du dricker efteråt desto mer bromsas effekten, menar idrottsforskaren Örjan Ekblom.
Om du vill få ut så mycket som möjligt av din träning är det kanske bättre att avstå från alkohol. Men att ta en öl med kompisarna efter en innebandymatch kommer inte helt nollställa det du utvunnit av träningen.
Är det farligt att träna bakfull?
Örjan Ekblom menar att om du i övrigt är helt frisk är det ingen fara att träna bakfull. Däremot gör alkohol att vår reaktionstid blir längre, vi får svårare att ta snabba beslut, även om alkoholen redan har lämnat kroppen. Saker som koordination och precision påverkas också. Därför är det smart att välja enklare motion dagen efter, som löpning eller promenad snarare än handboll eller fotboll där vi riskerar att skada oss.
Vilken träningsform påverkas mest av alkoholkonsumtion?
I en rapport från idrottshögskolan om alkohol och träning berättar forskaren Mikael Mattson att prestation vid konditionsträning påverkas relativt lite, med 2-3 procent, av alkoholkonsumtion. Däremot syns tydlig effekt på muskeluppbyggnad i flera dagar efter att du druckit. Speciellt tydlig är effekten på tillväxthormoner som hjälper att bygga muskelmassa. Tillväxthormon i blodet som testosteron sjunker ju mer alkohol du dricker.
Kan jag kompensera alkoholkonsumtion genom att träna?
Träning och alkoholkonsumtion är inte varandras motsatser utan påverkar hälsan på olika sätt. Träning kan till exempel inte minska risken att bli beroende av alkohol. Däremot finns det effekter av alkoholkonsumtion som träning kan motverka. Alkohol innehåller mycket energi som träning kan förbränna. Alkohol minskar också vissa hormonnivåer i kroppen som träning kan förhöja.