Armstrongs dopingpreparat visar ingen tydlig effekt på cyklister

Cykeltävlingen Tour de France är i full gång och vi har skonats någon större dopingskandal detta år. Men forskare visar nu att ett vanligt dopingpreparat inte verkar hjälpa cyklister i alla fall.


Den än så länge största studien för att utvärdera effekten av erytropoetin (EPO) på cyklister påbörjades förra månaden. Ännu har inte alla resultat publicerats men forskare bakom studien avslöjar redan nu att cyklister som tog EPO inte var märkbart snabbare än cyklister som fick placebo.

armstrong-cyklister-epo

48 vältränade amatörcyklister deltog i studien. Männen delades slumpmässigt in i två grupper, en som fick EPO och en som fick placebo i åtta veckor. Varken forskarna eller deltagarna visste om cyklisten fick dopingpreparat eller placebo förrän experimentet var slutfört.

Deltagarna fick cykla en 130 kilometer lång sträcka upp för Mont Ventoux, som också är del av Tour de France tävlingen. Vinnaren klarade distansen på en timme och tolv minuter. I genomsnitt var cyklister som fick EPO innan tävlingen 38 sekunder långsammare än de som fick placebo, en försumbar skillnad. Inte heller kunde cyklisterna själva känna av en skillnad. 62% av de som fick EPO gissade att de fått placebo istället.

EPO är ett förbjudet preparat

Tidigare studier på effekten av EPO har haft sina brister men det är ändå många experter som tvivlar på de nya resultaten. World Anti-Doping Agency har dessutom rätt att förbjuda ett preparat om det möter två av tre kriterier:

  • Preparatet förbättrar prestation
  • Preparatet är en hälsofara för atleter
  • Preparatet kränker sportens anda

Det behövs heller inte tydlig bevisning, som rigorösa vetenskapliga studier, för något av kriterierna, för att WADA ska kunna förbjuda ett preparat.

EPO stimulerar kroppen att göra fler röda blodkroppar vilket gör det lättare att ta upp och sprida syre från lungorna till muskler som behöver det. Den effekten är bevisad men det är nu osäkert om det faktiskt ger en tydligt fördel i tävlingssituation.