Sista-minuten tips inför Vasaloppet

På söndag den 6e mars går Vasaloppet av stapel. Väderleksprognoserna bådar gott och det blir de bästa förutsättningarna på flera år. Vad ska du äta, hur mycket ska du dricka och hur ska du fördela dina krafter under loppet?


Spåret har fått en förändring sedan tidigare år nämligen i den fruktade första uppförsbacken. Där har en kurva tagits bort för att minimera behovet av att saxa långa sträckor och minska köer. Många råder att ta det lugnt i första backen för att inte skapa onödig irritation i spåret. Men en ny studie från Mittuniversitetet visar att det kan löna sig att ta i extra i vissa moment som uppförsbackar.

GröttallrikDavid Sundström från Mittuniversitetet berättar för Sveriges Radio om sin forskning där han använder matematiska modeller för att räkna ut den bästa taktiken under långdistanslopp som Vasaloppet.

David menar att det inte alltid är bäst att fördela farten jämt över ett lopp. Istället ska du anpassa farten och ta i ordentligt då och då, speciellt i motvind och i uppförsbackar eller andra hinder som kurvor. Att anpassa farten istället för att fördela den jämt kan vinna tid, så mycket som 6,5% menar en av Davids studier.

När det gäller sista-minuten förberedelser inför loppet är det viktigt med kolhydrater, vätska och sömn.

Sömn: ska du upp tidigt på söndagen för att ta dig till starten kan det bli en kort natts sömn så glöm inte att vila ut ordentligt nätterna innan.

kolhydraterKolhydrater: ladda med kolhydratrik kost en till tre dagar innan loppet. Det betyder till exempel pasta, potatis, bröd eller gröt. Glöm inte en ordentlig frukost på söndag, den ska vara normalstor så att du inte blir hungrig tidigt. Under loppet kan du fylla på med kolhydratstillskott som drycker, barer eller gelprodukter.

Vätska: Behovet av vätska beror mycket på väder och hur länge du är ute, det kan behövas allt från två till tio liter vätska under loppet. Ta med dig vätskebälte eller liknande för att kunna fylla på med vätska utöver kontrollstationerna. Vänta inte tills du blir törstig utan börja dricka redan 20-30 minuter in i loppet och fortsätt så varje halvtimme. Kolhydrater binder vätska så det är också viktigt att dricka lite extra vatten under dagarna före loppet till de extra kolhydraterna du laddar upp med.

Så var det bara att åka då! Förberedelserna är klara så nu kan du inte annat än njuta av den fina turen. Kanske gör du till och med ett försök att spurta sista biten i Mora för att tömma ut de sista krafterna. Lycka till och ha kul!