Så ska du äta kolhydrater vid träning

Hur du ska äta kolhydrater beror på vad du vill uppnå med din träning. Vill du öka din prestationsförmåga eller bränna fett ser kostintaget helt olika ut.


Kolhydrater – om du vill bränna fett?

Kolhydrater vid träning

Om du får i dig kolhydrater innan och under träningen så slutar kroppen ta energi från fettet under själva träningen. Däremot kan du ta ut dig mer vilket gör att du får en längre förbränningsperiod samt gör av med fler kalorier.

Om du är ute efter att bränna fett och inte efter att öka din presentationsförmåga så ska du undvika att äta kolhydrater precis innan träning eller under träningen. Då förbränner kroppen fett istället för kolhydrater.

Dricker du exempelvis en sportdryck under träningen så stannar fettförbränningen helt av.

Tänk dock på att om du tränar med tömda kolhydratsdepåer så får du mindre ork och också en ökad skaderisk. Därför passar exempelvis powerwalk bra till denna typ av träning.

Kolhydrater innan träningen

Ät en balanserad kost med fett, protein och kolhydrater 2-4 timmar innan passet. Du ska inte vara hungrig när du tränar men inte heller känna dig väldigt mätt.

Kolhydrater under träningen

Det är bara om du är elitidrottare eller tränar extremt hårt och länge som du behöver fylla på med kolhydrater under träningen. Detta för att bibehålla din prestationsförmåga och ha kvar samma ork. Sportdryck innehåller både vätska och kolhydrater och passar dig som vill fylla på under själva träningen.

Kolhydrater efter träningen

Efter att du har tränat har dina muskler brutits ner. Därför krävs det att du äter något så att de kan byggas upp igen. Kolhydrater och lättupptagliga protein är bra.

Exempelvis en banan, skinkmacka, äggmacka, kesella med bär, ett glas mjölk eller proteinpulver som är anpassade att tas efter träning.

Du ska fylla på så snabbt du bara kan efter träningen, men senast en halvtimme efter.

Dessutom är det bra om du äter en fullvärdig måltid två timmar efter att du tränat.

Förbättra prestationsförmåga med kolhydrater

Om du exempelvis ska springa ett lopp och vill förbättra din prestationsförmåga är det viktigt att du kolhydratsladdar innan loppet. Detta kan du göra flera dagar innan.

2-4 timmar innan loppet ska du äta en balanserad kost, för att 20-60 minuter innan loppet äta ett kolhydratrikt mellanmål så som en mealbar eller en sportdryck.

Är loppet väldigt långt behöver du fylla på med kolhydrater under loppets gång. Fyll på lite och ofta med exempelvis sportdryck.

Tänk på att fylla på med kolhydrater ordentligt efter loppet.