Tre tankar som förstör din viktnedgång

Ofta är det våra egna tankar som sätter käppar i hjulet på vägen till viktnedgång. Därför måste du bli medveten om dessa för att komma i mål.


Tre tankar som förstör din viktnedgång

Att gå på en för strikt diet kommer aldrig att hålla i längden.

1 ”Jag börjar imorgon”

Många skjuter upp träningen eller dieten till ett senare datum. Så som imorgon, eller på måndag.

Men kom ihåg att det är vad du gör just NU, i nuet, som spelar roll. Inte vad du tänker att du ska göra imorgon.

2. ”Med denna diet kommer jag gå ner 10 kilo på en månad”

När du ska gå ner i vikt så är det viktigt att du inte svälter dig. Många snabba dieter som lovar underverk uppmanar tyvärr ofta till svält och gör bara att du kommer att börja jojo-banta.

Svältdieter gör bara så att du kommer att påbörja en diet som du inte kommer att klara – vilket tyvärr bara leder till viktuppgång och ännu ett nederlag för din självkänsla.

3. ”Äter jag något onyttigt är allt förstört så jag kan lika gärna äta mer”

Många människor ser världen i svart eller vitt när de försöker gå ner i vikt. Om du då är superstrikt med din mat och sedan äter något onyttigt är det vanligt att dessa personer tänker att de kan fortsätta frossa eftersom nu är ändå ”allt förstört”.

Om du känner igen dig i denna tanke så har du förmodligen väldigt höga krav på dig själv och är förmodligen för strikt mot dig själv i din diet. Tänk lagom när du går ner i vikt. Ingen klarar av att hålla upp en sträng diet.

Skulle du krocka flera gånger med din bil?

Dessutom kan du tänka igenom hur absurd din egen tanke är.

Vi säger att du råkar rispa din bil mot en lyktstolpe så bilen får en rispa. Efter att du har gjort det så kör du in i lyktstolpen igen och igen för du tänker att i och med rispan så är bilen ändå förstörd så då spelar det ju ingen roll hur mycket du än kör in med bilen i stolpen. Skull detta hända dig? Troligt inte.

Men tänk samma sak om du äter en bulle. En liten bulle gör ju ingenting. Men äter du tio bullar bara för att ”allt är redan förstört”, ja, då blir det också det.

 

Har du försökt att gå ner i vikt under en längre tid utan att lyckas så kan du behöva söka professionell hjälp. Dessutom finns det en risk för ätstörningar om du bantar under en längre period. Misstänker du att du lider av en ätstörning behöver du annan form av hjälp. Det finns att få.