Vad är Glykemiskt index?

Glykemiskt index, GI, är ett mått på hur kolhydrater i ett livsmedel påverkar blodsockernivån. Om du äter kolhydrater med ett lågt GI kommer du att få ett jämnare blodsocker och därmed hålla dig mätt längre.


Gi

Om du pressar citron över maten sänker du hela måltidens GI.

Glykemiskt index är ett mått på hur snabbt och länge blodsockernivån påverkas av olika livsmedel. Om upptaget av kolhydrater sker långsamt leder det till en mer jämn blodsockernivå.

Kolhydrater som tas upp långsamt av kroppen kallas för långsamma kolhydrater, och har då ett lågt glykemiskt index. Kolhydrater som har ett högt glykemiskt index (snabba kolhydrater), tas upp snabbt av kroppen.

Så uträknas GI

GI-värdet räknas utifrån hur 50 gram kolhydrater i livsmedlet påverkar blodsockerhalten under två timmar efter att man har ätit det.

Som referens använder man vitt bröd som har GI-värde 100.

Ett livsmedels GI-värde beror på:
  • Hur de är kemiskt uppbyggda
  • Vilken form de är i (exempelvis hel eller mald)
  • Om de har behandlat industriellt (ex blivit upphettat)
  • Vilken mängd och typ kostfiber som livsmedlet innehåller
  • Hur stärkelsen ser ut
  • Vilken typ av disackarider och monosackarider livsmedlet har
  • Vilken surhetsgrad livsmedlet har
Exempel på livsmedel med lågt GI:
  • Fullkornsbröd (men högre GI om brödet är finmalt)
  • Juice (syror sänker GI på hela måltiden)
  • Kikärtor, sojabönor, gröna grönsaker, valnötter, bönor med mera
    Se hela listan över de olika livsmedels glykemiska index här.
Exempel på livsmedel med högt GI:
  • Potatismos på pulver
  • Snabbris
  • Scones från pulvermix
  • Rispuffar
  • Bakad potatis
  • Kokt palsternacka
  • Druvsocker
  • Torkade dadlar