Vad är fetma?
Fetma är ett tillstånd där kroppen har lagrat så mycket fett att det ger stora påfrestningar på kroppen och risken för sjukdomar ökar betydligt.
Fetma – BMI över 30
Lider du av fetma? Ungefär 800 000 svenskar gör det. Ett sätt att räkna ut om du lider av fetma är genom Body Mass Index, BMI.
BMI är ett mått på din kroppsmassa. Har du ett BMI över 30 lider du av fetma och har du ett BMI över 35 lider du av svår fetma.
Tänk dock på att om du är under 18 år eller är mycket vältränad så fungerar det inte att räkna med BMI. För barn finns det en liknande skala, denna kallas för IsoBMI.
Det är viktigt att inte ta BMI för seriöst, se det istället som en fingervisning. För mer exakt mått kan du mäta din midja.
Orsaker till fetma
Fetma uppstår om du äter mer kalorier än vad du gör av med. Andra faktorer som spelar in är kultur, livsstil, omgivning och genetik.
Därför lagrar kroppen fett
Människor är byggda för att klara längre perioder av svält för att sedan äta upp oss och lagra fett. Kroppen kan lagra hur mycket fett som helst, det finns inget stopp.
Det mesta av fettet som vi har i kroppen sitter under huden men det finns även fett runt bukens inre organ. Därför är bukfetma den typ av fetma som är farligast, den gör nämligen att fettet sätter sig på de inre vitala organen vilket ökar riskerna med hjärt-kärlsjukdomar.
Sjukdomar du får av fetma
Att ha fetma ger stora påfrestningar på kroppen och ökar riskerna för att få andra sjukdomar väldigt mycket. Några enkla exempel på vad fetma kan ge för sjukdomar är högt blodtryck och diabetes typ 2. Att väga så mycket som man gör vid fetma ger även stora påfrestningar på knän och leder.
Läs mer om alla sjukdomar här.