Innovation & Forskning

Fler förgiftas av prestationshöjare

Livsmedelsverket slår larm om att fler unga överdoserar kosttillskott, vilket kan ge hjärtrubbningar, skriver Dagens Nyheter.

Kosttillskott anmäls av KO

Företaget bakom kosttillskottet VitaePro anmäls för felaktig marknadsföring.

D-vitaminbrist vanligt efter fetmaoperation

Forskare vid Örebro universitet visar att en majoritet av patienter lider av vitaminbrist hela 11 år efter gastric bypass.

God kondition i medelåldern kan skydda mot demens

Kvinnor i bra fysisk kondition i medelåldern lär ha närmare 90 procent lägre risk att utveckla demens senare i livet. Om demens ändå sätter in kommer det ett årtionde senare.

Gastric bypass ger bättre kontroll vid diabetes och fetma

Gastric bypass slår ut strukturerade program för livsstilsförändringar i en studie om fetma och diabetes.

Fetmaoperation minskar cancerrisk för kvinnor

Personer som genomgår en fetmaoperation minskar risken att utveckla cancer med minst en tredjedel, visar ny studie.

Kompressionstights – ett försprång för löpare?

Kompressionsbyxor eller tights är populära bland löpare då de sägs minska muskelvibrationer och därmed även muskeltrötthet så att du kan springa snabbare och längre. Men vad säger forskning om den teorin?

En av fem patienter får alkoholproblem efter gastric bypass

En av de största och längsta studierna som gjorts på vuxna som genomgått fetmaoperation tyder på att gastric bypass ökar risken för alkoholproblem under flera år efter ingreppet.

Styrketräning: Bäst effekt morgon eller kväll?

Morgonsolen sipprar igenom persiennerna och idén att ta sig en springtur har aldrig känts lika rätt. Men bör du vänta tills på kvällen ...

Motion och rödbetsjuice – en slående kombination

Den omtalade rödbetan har väckt stor nyfikenhet i vetenskapsvärlden och har nu lyckats överraska forskare ännu en gång.

Forskare fastställer det perfekta träningspasset

Forskare utreder vilket träningsupplägg som passar bäst för dina mål.

Fetmaoperation effektivt för tonåringar

Gastric bypass är lika effektivt för tonåringar som för vuxna visar ny studie från Göteborg. Men även komplikationer efter operation drabbar de unga.

Det blir ett nej till fler idrottslektioner i skolan

Hälsominister Gabriel Wikström meddelar att det inte blir fler idrottstimmar i skolan, trots att ny forskning pekar på fördelarna.

Sanningen bakom sportdrycker

Vitamin Well+, Powerade och andra liknande sportdrycker hävdar idag att de ökar prestationsförmågan vid träning. Men det många sportdryckesföretag glömmer att förmedla är, hur de kan garantera bättre resultat och hur de kan stå bakom dryckernas sockernivåer om de ska ses som hälsosamma.

Optimal hälsoeffekt – jogga 8 timmar i veckan

I en ny omfattande studie avslöjar forskare hur pass mycket människor faktiskt måste träna för att försöka hålla sig borta från folksjukdomar. Resultatet är betydligt mer än man tidigare trott.

Gastric bypass håller kilona borta tio år senare

Forskare i USA visar att gastric bypass är en effektiv operation för att hjälpa överviktiga att bibehålla en viktminskning över lång tid.

Armstrongs dopingpreparat visar ingen tydlig effekt på cyklister

Cykeltävlingen Tour de France är i full gång och vi har skonats någon större dopingskandal detta år. Men forskare visar nu att ett vanligt dopingpreparat inte verkar hjälpa cyklister i alla fall.

Träningsschema för stillasittande kontorsnissar

Tillsammans med Försvarsmaktens träningsexpert Lina Lerjeus,har vi tagit fram ett lugnare träningsschema för stillasittande kontorsmänniskor: "Det handlar inte bara om att byta om och gå till gymmet".

Fetmaoperation räddar liv

En studie från Göteborgs universitet visar att viktminskningskirurgi vid fetma minskar risken att dö i förtid av allvarliga sjukdomar.

Därför går deltagare i ”Biggest Loser” upp i vikt igen

Forskare har studerat deltagare i TV-serien Biggest Loser för att förstå varför många har svårt att hålla borta kilona de tappade under programmet.